Esélylatolgatás 2 in 1: Uruguay - Franciaország, Svédország - Anglia

2018. július 06. 00:10 - szigusievich

Nyakunkon a negyeddöntők, az időm pedig véges, így egy cikkben foglalom össze gondolataim a korábban nem elemzett két mérkőzésről. Az eddigiektől eltérően a visszatekintés kimarad, hogy a bejegyzés hossza még emészthető legyen. Vágjunk is bele!

ugufra.jpg

Uruguay kezdőjében egy kényszerű de nagyon jelentős cserével kell számolnunk: Cavani sérülése miatt kimarad a csapatból. A helyét Stuani fogja átvenni, a formáció vélhetően nem változik. Muslera helye megingathatatlan, a tanári módon játsszó Godín és Giménez pedig az vébén mutatottak alapján a 32 csapat legjobb centerbekk párosát alkotják. Laxalt és Cáceres kezdenek a szélső hátvéd posztokon, előttük a Vecino, Torreira, Nández, Bentacour gyémánt alakzat mozog majd. Suárez szabadon mozoghat, Stuani pedig inkább arra kell, hogy helyet csináljon. (Bár leírni nem szabad, csak berámolt 21 gólt a Gironában.)

A franciáknál Sidibe még mindíg nem száz százalékos, de helyette bevethető az Argentína ellen irdatlan nagy gólt jegyző Pavard. Matuidi eltiltás miatt nem játszhat, Tolisso jöhet a helyére. A formáció vélhetően itt sem változik. Lloris nagyon stabil, ám előtte az Umtiti-Varane kettős sebezhetőnek tűnik. A középpályán Tolissot húzzák majd hátra, Pogba és Kanté a szokásos szerepkörükben játszhatnak. Giroud lesz a center, Mbappé kapja a jobb szárnyat, Griezmann a balt.

urufratacs.jpg

Taktikus, jól átgondolt játékot és szoros mérkőzést várok. Uruguay védelme eddig kiválóan vizsgázott a vébén, a Francia támadósort pedig sokan túlbecsülik az Argentína elleni négy rúgott góljuk miatt. Kétségtelen, hogy Pogba, Mbappé, Giroud és Griezmann mind gólerős játékosok, de Argentína rengeteg helyet hagyott a kontrákra. A rutinos és összeszokott Uruguayi kettős mélyen védekezik majd, előttük a középpálya fegyelmezetten tartja a szoros alakzatot, és felállt védelem ellen akadtak gondjaik a franciáknak korábban. A labda mindenesetre tuti többet lesz a franciáknál, a kérdés számomra az, hogy a mezőnyfölényt gólra tudják-e váltani. Uruguay a jó átlövői, a megszokottnál több megítélt tizenegyes (videóbíró much?) és Suárez sunyi de hatékony játéka miatt mindenképp jó lehet egy gólra. Ha csak egy olyan meccs lesz a negyeddöntőkben, amelyik tizenegyesekkel dőlhet el, akkor ez lesz az, bár a cserejátékosok minősége még adhat egy plusz ütőkártyát a franciáknak a hosszabbításban.

A foteledzők tippje: Uruguay 1:1 Franciaország (120 perc)
Kulcsjátékos: Godín

swengland.jpg

Svédország a bevált receptnél marad majd, egy cserével: Lustig ki, Larsson be. Előbbi eltiltását tölti, utóbbi pedig felépült kisebb sérüléséből. Olsen áll majd a kapuban, előtte balbekkben Augstinsson, centerben Granqvist és Lindelöf, jobboldalt Krafth. A balszél felelőse Forsberg, a jobbé Claesson lesz, köztük Ekdal és Larsson lép pályára, a két megszokott támadó ismét Berg és Toivonen.

Az angol válogatott sok megviselt játékossal hagyta el a pályát a Kolumbia ellen megnyert tizenegyespárbaj után, ezért a pihenés kulcsfontosságú a játékosállományuk számára. Pickford a kifogott tizenegyes és a jobbal kitolt bomba után kirobbanthatatlan a kapuból. Előtte továbbra is három védővel fognak felállni, és igyekeznek zártan védekezni. A kezdőbe várom Cahillt Walker helyére, és később kifejtem, hogy miért. Mellette Stones és Maguire maradnak. A középpályán Lindgard biztosan kezdő lesz, ő mozgatja majd a támadásokat. A két szélen Rose és Trippier csatlakoznak ezekhez, Lindgard mellett pedig Hendersont és a friss Loftus-Cheeket fogja pályára küldeni Gareth Southgate. Elől a ragyogó formában futballozó angol kapitány Harry Kane és Raheem Sterling kezdenek.

sweengtacs.jpg

A svéd nemzeti tizenegy egy unalomig ismert formula csúcsra járatott változata. A levegőben verhetetlenek, de a megszokott rugalmas 4-4-2-t játsszák, kompakt és mély védelemmel, bízva egy jó kontrában. Ezzel nagyjából el is fogytak a svédek mellett szóló érveim. Az angol válogatott legnagyobb fegyvere ezen a tornán a rögzített szituk voltak, nem véletlen, hogy a kolumbiaiak hosszasan elemezték Kane helyezkedését a nyolcaddöntő előtt. A svéd csapatnak ugyanez az erőssége, így talán kevésbé kell rettegniük Harry Kane fejeseitől; átlagmagasságban mindenkit vernek, és kiválóan fejelő játékosaik vannak. Walker helyére is emiatt várom Cahillt, sokat segíthet az angolokon, hogy egy szögletnél vagy szabadnál egyel több kompetens játékost kell lekapcsolnia a svéd légvédelemnek, az angol kapu előtt pedig jobb esélye van elkapni a magas labdákat mint Walkernek. Posztról posztra vizsgálva az angol keret jóval jobb képességű játékosokból áll, a cserepadon Rashford vagy a remélhetőleg felépülő Alli sokat segíthet, Harry Kane pedig folyamatos életveszélyt jelent majd a svéd kapura. (Már most a vébé legjobbja, nem érdemtelenül.) A kezdeményezés Angliánál lesz, és a mezőnyfölényt gólra is váltják majd. Ha az első berúgott gól után nem dobják el a meccset, Anglia egy rúgott góllal a legjobb négybe kerülhet. A svéd csapat remekel ezen a vébén, de az angolok a győztes tizenegyespárbaj után szárnyra kaptak. Nem tudok olyan érvet hozni a svédek mellett, ami miatt fogadnék a győzelmükre.

A foteledzők tippje: Svédország 0:1 Anglia
Kulcsjátékos: Harry Kane

skysports-harry-kane-englanbd_4317329.jpg

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foteledzok.blog.hu/api/trackback/id/tr8814096459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papandrea 2018.07.08. 10:43:02

Kíváncsian várom az elődöntők elemzéseit!
süti beállítások módosítása