Esélylatolgatás: Oroszország - Horvátország

2018. július 04. 02:45 - szigusievich

Tengermély tisztelettel köszöntök újra minden önjelölt futball-szakbarbárt a foteledzők hasábjain! Elérkezett futball világbajnokság legjobb szakasza, én pedig ismét megpróbálom szakmaiatlan tippekkel győzelemre vezetni olvasóim az online tippjátékok véres csataterén.

LET'S DO THIS!

croats_vs_russianu.jpg
Oroszország hatalmas reményekkel vágott neki a hazai rendezésű VB-nek, a 2016-os EB égést követően kinevezett korábbi válogatott legenda, Csercseszov mester irányítása alatt. Az építkezést az alapoktól kezdték, és mint rendező ország automatikusan kvalifikáltak, így nem kellett sietnie a stábnak sem a kiválasztásnál, sem a taktikai alapok lefektetésekor. Az elmúlt világversenyeken rendre az elvárások alatt teljesítő csapat a 2017-es konföderációs kupára már jelentős vérfrissítésen esett át, kikerült a keretből több korábban kirobbanthatatlan - vagy annak hitt - idősödő játékos, helyüket pedig átvették olyan fiatal tehetségek, mint a CSSZKA reménység Golovin, a Lokomotiv fiatalja Al Miranchuk, vagy a Szpartak fáradhatatlan középpályása, Zubnin. A megfiatalított, megerősített keretben a rutint képviselik a korábbi válogatott alapembereinek számító Ignasevics, Akinfejev, Samedov és Zsirkov, összesen több mint 350 válogatottsággal. A két pólus, a rutinrókák és a fiatalok közt egy olyan generáció érett be csendben, ami a jelenlegi válogatott gerincét adja, a védelemben Kutepov vagy Kudrijaszov, támadásban Alan Dzagojev vagy Artyom Dzjuba.

A világbajnokságot nem is kezdhette volna jobban Oroszország: kvázi elpusztította a megszeppent és kritikán alul futballozó szaúdi csapatot, majd meggyőző fölénnyel és jó játékkal bebiztosította továbbjutását egy Salah-val felálló, és a szaúdinál jóval nagyobb játékerőt képviselő Egyiptommal szemben. Az első vereséget is sikerült elszenvedni a csoportban a nagyszerű formaidőzítéssel érkező Uruguay csapatával szemben, ahol gyakorlatilag a korábbi szervezettség jeleit nem mutatva kaptak három gólt. Az utolsó meccsen produkált bénázással sikerült a papíron kellemetlenebb ágra kerülniük a házigazdáknak, így már a legjobb tizenhat között a korábbi világ és európabajnok, ám ezen a tornán gyengélkedő Spanyolország volt az ellenfelük. Csercseszov mester az ágrajz láttán egyet sem tétovázott, megragadta a filctollat, és az öltözőben felrajzolta a taktikai utasítást, miszerint Ignasevics vezényletével a három középső védő beparkolja a csapat buszát a kapu elé, miközben a többiek határozott fellépéssel megakadályoznak minden futballra hasonlító tevékenységet a középpályán. Ez olyan jól sikerült, hogy a Spanyol válogatottnak egy gólra futotta a több mint 1100 (ezeregyszáz!) passzából és 26 kapura tartó lövéséből, amire 26%-os Orosz labdabirtoklás mellett is sikerült egy támadásból válaszolni. Ezek után nem volt kérdéses, hogy a hazai pályán óriási szívvel játszó oroszok fogják nyerni a tizenegyespárbajt, búcsúztatva a papíron akár végső győzelemre is esélyes Spanyolországot.

Horvátországgal kapcsolatos visszatekintésemet egy szubjektív véleményformálással kezdeném, miszerint a fekete ló kifejezés szótári értelmezése alatt a 2018-as VB horvát keretének fotójával kellene találkozunk. A korábbi évek ígéretét ez a válogatott hivatott valóra váltani a korszakos zseni Modric irányításával, akinek nagyjából két válogatottra való fáradhatatlan katonája van, hogy meccseket nyerjen. Miután Dalic átvette a csapatot, felemás eredményekkel szerepeltek négy barátságos mérkőzésen a VB-re való felkészülés jegyében, ahol aztán elég keményen beérett a befektetett munka. Első meccsükön könnyedén, meggyőző játékkal felülmúlták a robbanékony Nigériát, hogy aztán módszeresen kivégezzék a végső győzelmi reményeket dédelgető, Lionel Messi vezényletével felálló Argentínát. (Hogy a kép teljes legyen, az Argentin csapatot a posztra nyilvánvalóan alkalmatlan Sampaoli "vezette", akit aztán nyílt lázadás során lefokoztak vezérszurkolóvá, és Messire bízták a taktikai felkészítést, egészen a kiesésükig.) Az utolsó csoportmeccsen még alibizve, a teljes B csapattal is megverték az amúgy harmatgyenge Izlandot, így egy kapott góllal, abszolút megérdemelten jutottak csoportelsőként a legjobb tizenhat közé.

Az egyenes kiesésben a tornán korrektül, de nem kiemelkedően teljesítő Dánia volt az ellenfelük, akikkel játszottak 7 izgalmas percet a meccs elején, hogy aztán 83 perc plusz egy hosszabbítás alatt ne tudjanak még egy gólt beszenvedni a többnyire védekező és néha kontrázó északiaknak. A meccs képe alapján nyilvánvaló volt, hogy Horvátországé a jobb csapat, fölényüket mégsem tudták gólra váltani, inkább hagyták, hogy a horvát lakosság mintegy tíz évet öregedjen a tizik alatt. A párbajban aztán Subasic lett az ország hőse, a csapat pedig úgy ünnepeltette magát, mintha kapott gól nélkül megnyerték volna a világbajnokságot.

earrearea.jpg
Az oroszoknál Zsirkov szereplése az előző meccsen elszenvedett sérülése miatt erősen kérdéses. A védelemből hiányozni fog a 33 éves titán agresszivitása és tapasztalata, főleg a 38 éves korára drámaian lelassuló Ignasevics oldalán. A pótlására hivatott Kurdijaszov kvalitásai nem hasonlíthatóak Zsirkovéhoz. A túloldalt Kutepov és a gyorsan honosított Fernándes helye biztosnak tűnik. Előttük a Zubnin-Gazinszkij tengely látja majd el a szűrők feladatát, mindketten képesek egy iron-man után is lejátsszani 120 percet, ha szükséges. A támadásszervezés ezúttal is a Dzagojev helyét megöröklő Golovin tisztje lesz, aki fiatal kora ellenére elképesztően jól tölti be az oroszok legjobbjának kiesésével keletkezett űrt. A széleken várható egy változás, visszakerül majd Cserisev, mellette Samedov teljesít majd szolgálatot. Az ügyeletes legjobb-csatár Dzjuba is kezdő lesz. A kapuban Akinfejev áll majd, mint minden korábbi meccsen.

A horvátok ellen biztosan nem dominálnak majd, inkább egy jó indítás és a kontrák jelentik a fegyvertényt az oroszok számára, az utolsó harmadban pár pontos lapos passzal. A védelem bal oldala sokkal sebezhetőbbnek tűnik, itt Rebic és Modric, valamint az olykor felfutó Vrsaljko állnak majd szemben a rutinos, de fáradékony Ignaseviccsel és a Zsirkov cseréjeként pályára küldött Kurdijaszovval. A szűrők előtt Golovin fog szabadon mozogni, és a Samedov helyén szélen megiramodó Fernándes vagy Cserisev megjátsszása lesz elsődleges feladata. Jó átlövőik vannak, így a második hullámban érkezve tudnak majd veszélyeztetni.

A horvát csapat az oroszokkal ellentétben a legerősebb kezdőjével fut majd ki, Subasic előtt Vrsaljko, Vida, Lovren és a sérülésből vélhetően felépülő Strinic alkotják majd a védelmet. A középpálya a megszokott 3-5 emberes felállásban szerepel, középen a Modric, Brozovic, Rakitic tengellyel, akikhez Perisic és Rebic is rendre visszalépnek majd. Mandzukic ismét a visszahúzott csatárt játssza az oroszok ellen. Kovacic és Badelj ezúttal is a cserepadon kezdi meg a meccset, hogy szükség esetén bármelyik klasszisnak hasonló képességű cseréje lehessen.

A válogatott egyetlen gyenge pontja a védelem, ami még így sem rossz, csak a többi poszton játszó futballsztárok pátoszához nem nagyon mérhető. Brozovic és Rakitic szuperül alakítják az igáslovat, a későbbiekben is ezt várhatjuk tőlük. Modric intelligens játéka lesz ismét a csapat mozgatórugója, Mandzukic pedig a megszokottak szerint életveszélyes lesz minden rögzített szituációnál. A villámgyors Rebic és Perisic indulnak majd Modric labdáira a széleken, beadásaikra gyakorlatilag bármelyik középpályás odaérhet. A horvátok fogják többet birtokolni a labdát, ami ilyen középpályával majdhogynem kötelező, így vélhetően több lehetőségük is adódik majd a gólszerzésre. Modric irányításával a középső hármas elsődleges feladata az orosz szűrők átjátszása lesz, amiben a visszalépő Mandzukic óriási segítséget jelenthet majd.

A leírtak alapján még a hazai pálya és a semmihez sem mérhető akarás is kevés Oroszországnak ahhoz, hogy lehetséges győztesként gondoljak rájuk a legjobb nyolc között. Horvátország posztról-posztra és csapatként vizsgálva is nagy falat az erőn felül teljesítő hazaiak számára. Nem állnak majd vissza annyira, mint a spanyolok ellen, mert a horvátoknak igazi szélsőik és egy elpusztíthatatlan visszalépő támadójuk van, akik mögött három láb is elsülhet jó húsz méterre a kaputól, és a nyugati testvéreikre jellemző tanácstalanság sem jellemző rájuk. Horvátország, ahogy Dániánál is az volt, legalább egy góllal jobb Oroszországnál, és nem hiszem, hogy egymás után kétszer is megkockáztatnák a tizenegyespárbajt.

A foteledzők tippje: Oroszország 1:2 Horvátország
Kulcsjátékos: Luka Modric

luka-modric-759.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foteledzok.blog.hu/api/trackback/id/tr3614091899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása